vrh desno2

VETERANI 4. GBR ODRŽALI PREDAVANJE U OŠ MANUŠ I OŠ SPLIT3

U ponedjeljak 13.06.2022. već jedanaestu godinu u Osnovnoj školi Manuš na poziv profesorice Dragice Reljić, te drugu godinu zaredom na poziv profesorice Marije Krstinić  u  Osnovnoj školi Split 3, veterani 4. gardijske brigade i dalje nastavljaju prenositi svoja svjedočanstva i pronositi istinu o Domovinskom ratu.

Uz multimedijalnu prezentaciju za osmaše ratni put brigade prezentirali su živi svjedoci  ratnih zbivanja u Domovinskom ratu, tri veterana 4. gardijske brigade i to umirovljeni pukovnik  Marko Vukasović i umirovljeni satnici Miljenko Modrić i  Dragan Maretić.

Nakon uvodnog i vrlo zanimljivog dijela predavanja, prikazan je ratni put 4. gbr na multimedijalnom zemljovidu, učenici su pozorno slušali naše veterane koji već duže vrijeme po timovima predaju u osnovnim i srednjim školama na području splitsko dalmatinske županije.

I sami profesori i predavači bili su oduševljeni sa kojim su zanimanjem učenici postavljali pitanja koja su bila vrlo konstruktivna i zanimljiva, ponekad čak i iznenađujuća za njihovu dob.

Neka od pitanja osmaša: “Dali ste prije Domovinskog rata bili vojnici.“ ili „Dali ste osobno upoznali dr. Franju Tuđmana“, „Odakle ste nabavljali naoružanje na početku rata“, „Dali ste bili ranjeni“ i sl....

Na kraju predavanja oduševljeni učenici uz veliki pljesak pozdravili naše veterane koji su najaktivnijim učenicima uručili na poklon rekvizite sa motivima 4. gardijske brigade te poklon časopis Hrvatski vojnik.

Dva školska sata bila su premalo za izuzetno motivirane, zainteresirane i dobro pripremljene učenike koji su postavljali pitanja na koja su naši veterani spremno odgovarali.

Kada vidimo veliku zainteresiranost učenika, vidimo da su ova predavanja nužno potrebna ali ipak je to premalo i zato smatramo da ovdje treba pristupiti studiozno i da više gradiva treba ugraditi u kurikul kao obvezu predavanja na satovima povijesti , tako da se ne zaboravi istina o Domovinskom ratu i žrtva heroja koji su stvarali našu Lijepu Hrvatsku Domovinu.

Zatvori