vrh desno2

Održano predavanje u osnovnoj školi u Solinu

U utorak 23.05.2023. na poziv profesora povijesti Filipa Modrića veterani četvrte gardijske brigade pukovnik Marko Vukasović i satnik Dragan Maretić održali su predavanje u Osnovnoj školi „Don Lovre Katić“ u Solinu  naši veterani i dalje nastavljaju prenositi svoja svjedočanstva i pronositi istinu o Domovinskom ratu.

Uz multimedijalnu prezentaciju za dva razreda 8.A i 8.C ratni put brigade prezentirali su živi svjedoci  ratnih zbivanja u Domovinskom ratu, dva veterana 4. Gardijske brigade i to umirovljeni pukovnik  Marko Vukasović i umirovljeni satnik Dragan Maretić.

Nakon uvodnog dijela predavanja, gdje je pukovnik Vukasović prikazao ratni put na multimedijalnom zemljovidu učenici su pozorno slušali naše veterane koji već duže vrijeme po timovima predaju u osnovnim i srednjim školama na području splitsko dalmatinske županije.

Nakon više od 40 godina satnik Maretić se ponovo našao u svojoj osnovnoj školi u Solinu samo sada u obrnutoj ulozi.

I sami profesori i predavači bili su oduševljeni sa kojim su zanimanjem učenici postavljali pitanja koja su bila vrlo konstruktivna,nepredvidljiva i zanimljiva, ponekad čak i iznenađujuća za njihovu dob.

Neka od pitanja osmaša:“Dali ste imali straha kad ste krenuli u rat“, „Koja vam je najteža bitka“,“Kako ste nabavljali naoružanje“, „Kako vas je prihvaćalo civilno stanovništvo na područjima zahvaćeno ratom“, „Dali ste bili ranjeni“...

Na kraju predavanja uz veliki pljesak veterani četvrte uručili su oduševljenim učenicima prigodne poklone sa motivima 4. Gardijske brigade.

Dva školska sata bila su premalo za izuzetno motivirane, zainteresirane i dobro pripremljene učenike koji su postavljali pitanja na koja su naši veterani spremno odgovarali.

Kada vidimo veliku zainteresiranost učenika, vidimo da su ova predavanja nužno potrebna ali ipak je to premalo i zato smatramo da ovdje treba pristupiti studiozno i da više gradiva treba ugraditi u kurikul kao obvezu predavanja na satovima povijesti , tako da se ne zaboravi istina o Domovinskom ratu i žrtva heroja koji su stvarali našu Lijepu Hrvatsku Domovinu.

 

 

 

 

Zatvori